mardi 25 octobre 2011

O venit vacanta-n Franta

In penultima zi de scoala era sa fac apoplexie urmata de moarte clinica: aia de a patra au fost...normali: au ridicat mana, au rapuns cuminti, au invatat lectiile, au stat ca niste oameni cu scaun la cap toata ora. In ultima zi de scoala am zis ca le servesc eu o apoplexie urmata de moarte clinica, parca aveau o tona de scarmuci in cur, cand a sunat, deja jumate erau pe hol.

M-am certat cu unu' de-a patra ca i-am scris in carnet ca nu copiase lectia cum trebe, desi insistasem sa scrie tot, cu fonologie in rosu, nu a facut nimic. Nu ca ar fi un geniu care stie sa zica "married" si "lived" de unu' singur, ca m-am saturat de "maried" si "laived", cu accent pe ultima silaba, normal. Mai si il apuca pandaliile, ca "fais ton truc de meuf, putain, mets ton mot" samd. Raport urgent la directorul adjunct, dupa consultarea cu diriginta lor. Numa' nervi. Noroc ca mi-am uitat geanta cand am iesit val vartej de prin scoli, hai inapoi din statia de autobuz, am scapat autobuzul, am stat inca un sfert de ora dup halalalt, am ajuns acasa cu 45 de minute mai tarziu, ca normal, in primul tramvai nu am incaput.

Imi zisese mie tutoreasa ca tre' sa ii iau incet, cu chestii de baza, da' cine naiba sa isi inchipuie ca dupa 7 sau 8 (ooooooopt) ani de engleza nu stiu NIMIC. Cand zic nimic, e nimic. Nu ar putea nici sa strige ajutor daca vreodata au nevoie, cine ar sari urgent la unu' care striga "eeelp"?. Fac eu niste intebari cu ei, la trecut, si dupa cam patrujcinci de minute, ala din fata mea ma intreaba "ce-i aia 'did'?". Reexplic, cu exemple, conchide "j'ai rien compris". No bine.

Sambata am dormit de la 9 dimineata la 11 si dupa aia de la 1 la 3. Seara la opt jumate sforaiam. Duminica, dupa meci, ca nu am putut sa ratez mutra consortului de "na, iar am luat-o-n gura ca niste falnici franceji ce suntem" am mai tras o tura de la 2 la 4. Luni, siesta la pranz, ca piticu' are bronsita, deci duminica noaptea am fost de servici la sters muci si tinut respectivul in brate vertical, ca orizontal isi scuipa plamanii. Azi mai putin.

Ieri am avut meci si cu Victor, ca isi gaseste niste momente cheie sa faca tampenii, de exemplu cand ii dau biberonul lu' fraxu si nu pot sa ma misc. Dadea in sus si in jos de butonul de la calorifer, si eu urlam linistita la el de pe fotoliu. Imi face semn cu mana ca "stop" si din gura "taci, taci, nimic". Nu stiam daca sa rad sau sa continui cu urletele, asa ca l-am pus pe ala micu' pe jos si l-am tras de langa calorifer. S-a dus la usa si a inceput sa o tranteasca de perete. Si tot asa. In continuare avem meciuri cand sa isi puna haine noi: nu vrea, se tavaleste pe jos, urla ca nebunul. Nu ca as vrea eu sa ii pun nu stiu ce, i-am luat exact aceleasi polare ca anul trecut, nu vrea si pace. O lasa mai moale cand zic ca is de la varu-su, Cayden. Tot vine acu' de la "Cay". Asa am putut sa ii schimb papucii de casa si sa il fac sa poarte fular, ca la cat tuseste si alearga, daca nu are fular putem merge direct la doctor dupa ora de "relaxare" in parc.

Acu' asta micu' face greva somnului, urla preventiv cum ma apropii cu el de camera, m-am intors deja din drum de trei ori. Si asta e doar inceputul "vacantei". Noroc ca nu-i lunga tare.

6 commentaires:

Anonyme a dit…

Zic ca nu ar trebui sa ma mire, dupa ce ti-a scos ala in clasa, ca un student are tupeul sa ii scoata profei "quelle conne", ridicand ochii la cer pentru ca respectiva profa s-a enervat pe ei (se intampla la Sorbona).

Cat despre engleza, nu ma mira. In anul intai de Master o tipa de la mine nu stia sa se prezinte.
La 8 ani, piciul de care am grija are de invatat All we need is love, pe de rost. Are traducerea, dar invatatorul nu le-a dat vocabular pentru ca "nu are sens, o sa invatati pe parcurs". La 8 ani are aproape acelasi nivel ca sora-sa de 11 ani.
Engleza e un sport extrem la destui francezi.

Vacanta placuta, zic.

Ioana a dit…

Vorba unuia de la ex-IUFM: profii sunt un pic mai acatarii decat "agentii de menaj", adica tre' sa ii suporte 8 ore pe zi perfectii si dragii de elevi, nu numai in pauze.

Stai ca am uitat sa zic de ala micu' de a sasea care s-a "enervat" pe mine, dupa ce nu a facut nimic toata ora, ma ia cu tutuiala si imi zice detasat sa ii dau o ora de "colle" ca nu ii pasa oricum...

Chiar ca sport extrem, anul asta au bagat in scoala mamei consortului o profa de engleza, ca pana acu faceau invatatorii cu ei, recte soacra, care o facut engleza in liceu si de 40 de ani nimic...is curioasa ce rezultate o sa aiba la testele alea gen PISA peste fo' 4-5 ani, ca acu' cica noua metodologie inca nu a avut timp sa isi "poarte fructele".

Anonyme a dit…

Ha, lol. Noua metodologie. O sa fie la fel de plante, pentru ca o sa continue sa se uite la filme dublate, pentru ca le e lene, nu o sa incerce sa faca eforturi suplimentare si majoritatea profilor o sa fie din generatia care iese amu de pe bancile scolii si care probabil stiu engleza nu 8-|
Imi cer scuze, dar nu am o parere prea buna despre profii de engleza (francezi). Vazand rezultatele, trebuie sa inveti singur daca vrei sa se lipeasca ceva.

Stai ashe, unul de a sasea te-a tutuit? Ce misto, cred ca esti nerabdatoare sa te intorci la scoala.
Sa vezi cum o sa fie la sfarsitul anului, majoritatea o sa fie irascibili, deloc maturi.
(nu vrea sa ma logheze, deci postez anonymous)

Ioana a dit…

Sa nu fim pesimisti 150% :) Are metodologia asta si parti pozitive, inceraca sa ii implice, sa creeze situatii de comunicare, nu numai sa ii testeze, pacat ca doar cei care au fost formati de cam 4-5 ani incoace o aplica (ma rog, "pot" sa o aplice, acu' cati o fac, e alta treaba).

Da, m-a luat cu tu peux aia si tu peux aialalta, dar si-a cerut scuze la sfarsit (ma rog, i-am cerut eu sa isi ceara scuze). Eu nu iau nimic din ce se intampla la scoala personal, cer sa respecte anumite reguli, daca nu o fac, ii "raportez", in cazul in care nu pot sa ma inteleg cu ei normal, fara terte persoane.

Si totusi, abia astept sa ma intorc la scoala (si nu-s masochista sau ceva:)

O femeie a dit…

meseria de profesor cere pasiune. Ca si meseria de doctor/asistente etc. Pasiune, care te face sa ignori cei 50% dezinteresati.
Da, intradevar, pt romani e o mana cereasca sa asiste la tv la filme/desene in limba originala. In primul rand copilul este obligat sa citeasca ce scrie jos, apoi incepe sa asocieze cuvinte cu ce scrie etc. Poate nu are constienta, dar din start cunostintele de limba straina (engleza in cazul acesta) sunt peste nivelul copilului francez de aceeasi varsta.

Pe de alta parte, nu in tv sta secretul reusitei in viata, din contra....
whatever, ma gandesc daca nu sunt si alte lucruri prin care pot fi stimulati: muzica? ceva la moda, pt ca deja tu ai clase de preadoslescenti si adolescenti. Un alt lucru care mi se pare important: si studiul individual - si aici..greu(imposibil sa ii stimulezi).

whatever, eu am inceput curs de limba fr. Metoda este complet diferita de acel memorat/reprodus din scoala mea - ne pune sa vb, intre noi, si cu profa- cu teme, argumente, contra argumente. Si asta motiveaza.

Ioana a dit…

nu-i vorba de invatatul in sine, asta nu e asa problematic, raul vine din atitudinea lor fata de colegi si profesori, se poarta de parca ar avea dreptul la tot si toate, uita de politetea de baza.

pe aici vad ca sunt destui fericiti cand stau sa rezolve un exercitiu in loc sa vorbeasca...una vezi cand ai o anumita varsta si alta cand stai in banca langa alti doojnoua si ceva care mai de care mai habauci si mai mandri de inconstienta lor.

Cât câcat de timp liber fara retele sociale

Mi-am dat seama, nu cu uimire maxima, ci asa, moderata, ca nu am nevoie de facebook ca sa imi incep ziua, sa ma cac, sa imi pierd timpul in...