mardi 22 mai 2012

Administrativo frantuzesti

Mi-a ramas asa ca un gust amar dupa participare la toate miscarile astea inter si intra academice ca sa am un post fix de la anul, asa ca am zis sa scot penita sa le astern, ca poate mai trece din scarbicie.

Uno, ca sa ai pot fix dupa ce ai fost stagiar tre' sa participi la o miscare intra academica, unde ceri academiile care te intereseaza in ordinea respectiva, pe internet, dupa care tre' sa dai niste documente si gata. Atat de simplu in cuget si simtiri, atat de mirobolesc aiuritor in practica.

Catindatii au niste puncte. De unde vin punctele: de la copii, de la viata in cuplu plus 50 de ele pentru fostii stagiari. Academiile se aleg pe internet deci, si o data inregistrata cererea, primesti aviz de receptie la scoala pe care tre' sa il verifici, corectezi, completezi cu alte documente justificative si toate data inapoi la rectorat in timpul record de maxim 3 zile lucratoare. Noroc ca stiam ce documente imi trebuie, ca am cerut la timp de la consort "attestation", ca si aia de la resursele umane din privat se misca in sensul ca le ia 2 saptamani sa produca attestation asta. 
Nu stiu de ce pentru viata in cuplu iau in considerare din start domiciliul profesional, de parca pula mea, 99% din profi n-au altceva mai bun de facut decat sa lucreze "in zona" consortului, nu conteaza cat de la dracu in praznic este fata de casa. Deci am gresit ca nu am corectat, si administrativii au luat in considerare ca vreau sa ajung in alt departament decat ala unde stam.

La miscare inter academica (20 de cereri se pot inregistra), duo, m-am trezit ca am 80 de puncte pentru primul loc si 30 pentru restul, gen ultimul stagiar neconcubinat si fara nici macar un maidanez la intretinere.  De unde se face ca sun, ca sa vaz de unde suma asta microscopica. Pai uite de unde: cum nu am corectat "domiciliu profesional" pe prima pagina de la avizul de receptie, nu au luat in seama primul oras, ca nu era in departamentul domiciliului astuia profesional al consortului. Deci punctele pentru viata de cuplu si copii nu au fost luate in considerare. Logic, inca o data, sa iti dea ei pe formular ceva si tu sa trebuiasca sa corectezi, in loc sa te lase sa alegi singur, ca tot omul. Plus ca timpul meu de corectat o fost de 5 minute in biroul statuii de cremene denumita secretara de colegiu, care abia mi-a dat un pix sa semnez si mi-o zis ca fac cum vreau eu. Mersi.

Cum au rezolvat problema: mi-au luat orasul din pozitia 14 si l-au pus pe prima pozitie, ca era in departamentul sotului. Pentru orasul ala am 280 de puncte, pentru urmatoarele am doar 230 de puncte, ca doar pentru prima dorinta se pun punctele de ex stagiar, alea 50. Deci am cacalau de puncte pentru un oras in care este un singurc collège, nici un post liber, si liceu nu este. Deci am cam futut miscarea inter academica. 

Miscarea asta cu schimbatul pozitiei unui oras a fost pare-se mai simpla decat sa corecteze departamentul pe prima pagina a avizului de receptie. Asa au lucrat cel putin 3 persoane la dosarul meu: responsabila mea, responsabila ei, plus responsabilul de miscare inter academica. Au facut o sedinta ai au hotarat ca varianta cu schimbatul orasului, retrimisul avizului de receptie pentru validare, statul la telefon nush cat cu mine e mai simplu decat sa lase lista mea neschimbata si sa traga cu creionul peste departamentul 78 si sa treaca in locul lui 92.

Si inca nu e gata: de la anul vreau sa cer juma de norma, care e de drept pentru cresterea unui copil de pana la 3 ani. Sun la rectorat si imi zice ca tre' sa fac cerere la scoala mea unde sunt acum, ca ei sa aprobe timpul de lucru partial pentru la anul cand nu o sa mai fiu la ei si dupa aia le trimit lor cererea. Mi se pare normal, cel putin nu o sa imi puna bete in roate ca nu imi aproba "voilà Madame, nu ma deranjeaza ca la anul cand nu mai lucrati pentru mine, sa nu lucrati decat 50% din timp, ba chiar ma bucur si va doresc toate cele bune. Va pup". Nu se poate si este ilogic ca o asemenea cerere sa fie facuta direct persoanei care se ocupa de dosarul meu pentru la anul. Drumul unei hartii birocratice tre' sa fie cel mai alambicat posibil, cu implicarea unui numar maxim dar perfect inutil de persoane, care o flutura si o semneaza, si eventual o discuta in pauza de cafea.

De pe internet zicere: cererile de timp partial se fac pana pe 6 ianuarie 2012, 2 zile dupa vacanta de iarna, si eu am aflat ca is titularizata prin 30 decembrie. Da, da, tre'ia sa ma concentrez umpic mai tare, sa ma gandesc ca asa ceva se face cu 6 luni inainte, sa nu ascult de ala de la sindicat care mi-a zis ca cererea de timp partial se face in iunie cand aflu unde m-au trimis aia de la rectorat. 

Si mai una: cum am lucrat in China un an jumate, vreau sa imi ia in considerare experienta asta si sa schimb gradul mai repede, ca daca nu am cate un punct pe an, asa imi vin cam doua puncte jumate in plus dintr-o data. De la rectorat imi zica ce tre' sa contactez ministerul afacerilor externe, care nu are numar de telefon pe site, dar le-am trimis un mail, la care un raspuns automat imi spune ca ei au sute de mailuri pe zi si nu pot sa le rezolve pe toate, dar ca le citesc cu mare placere. 

Macar  gaseste cineva niste placere in jungla asta administrativa.

5 commentaires:

Anonyme a dit…

'ai de capu' meu. Da' tu intelegi ceva din toata mizeria asta administrativa? Ca eu sunt pierduta rau de tot.
Deci cum o sa faci la anu'?

Ce misto ca ai lucrat in China. Poate povestesti intr-o zi :) (cu soare si cu doua dimineti)


(Alex)

Ioana a dit…

eu am depus cerere de timp partial, acu sa vad cum or aproba-o aia de la rectorat, ca e de drept, deci nu pot sa refuze:) nush de ce au date limita de depunere, ma rog...

Anonyme a dit…

Apoi sa-ti accepte, macar sa iasa ceva din toata polologhia asta birocratica.

Ioana a dit…

in buletinul oficial scrie ca tre' doar preaviz de 2 luni, nush de ce aia de la rectorat au bagat data fixa pentru cereri...ni' nu ma mai intreb, sper doar sa fiu deosebit de norocoasa, sa accepte fara prea multe probleme

O femeie a dit…

birocratie cacalau.

Cât câcat de timp liber fara retele sociale

Mi-am dat seama, nu cu uimire maxima, ci asa, moderata, ca nu am nevoie de facebook ca sa imi incep ziua, sa ma cac, sa imi pierd timpul in...