vendredi 16 juillet 2010

Aduceri aminte

Dadui mai deunazi de niste ganduri de care aproape am uitat, si am zis sa le notez repede repede pana nu se intorc de unde au venit si ma lasa cu buza umflata. Ele erau despre chestii si anume:

- la camin i-am scos dintele unui coleg cand ne jucam de-a cateii. Mult mult sange, cosmaruri cu mult sange
- cand inghiteam guma de mestecat credeam ca mi se incalcesc matele, sufeream zile intregi daca se intampla, pana imi juleam f-un genunchi si uitam
- eram batausa cartierului
- nu puteam sari o data si da coarda pe sub picioare de doua ori. Era una care putea sa o faca. O uram.
- cum imi dadea bunica in gura mamaliga cu lapte, cu lingurita mea speciala, "babana". Daca nu aveam lingurita, nu mancam. Umblam insa cu placere cu pantofii ei cu tocuri.
- toate papusile mele erau tunse scurt de catre subsemnata. In afara de una, cu care ma jucam cateva minute sub ochii bunicii, dupa care o punea sus in dulap, unde nu ajungeam la ea.
- nu puteam sa ma sterg singura la fund. Urlam in gura mare "gata caca dolofleaaaacaaaa" pana venea in fuga cineva sa ma elibereze de pe tron.
- ce faini erau pantalonii crosetati de mama pentru cand m-au facut soim! Din lana "bouclé", albastru, alb si negru, se potriveau cu fusta albastra.

- la scoala am vrut imediat sa fiu profa. Stiam ca daca o sa fiu profesoara o sa fiu la fel de faina ca invatatoarea mea nemtoaica. Mi-o trecut speranta ca o sa fiu blonda cu ochi albastri, dar nici nu am vrut sa fac altceva in viata. Desi mai tarziu am facut.
- am fost comandanta de grupa, dupa aia de detasament, cu snururile aferente. Scriam colegii care vorbeau pe o lista, si dupa aia Genosse Lehrerin le dadea cu batul in palma. Am luat-o si eu o data, nu mai stiu cu ce ocazie. Doare tare.
- participam la concursurile despre socialism si tov Ceausescu. Invatam intrebari si raspunsuri pe de rost, dupa aia ieseam prima-ntai pe scoala. Nu intelegeam nimic din ce invatam.
- l-am rugat pe Mos Craciun sa imi aduca o fusta de pionier. Mi-a adus. Am fost foarte fericita, ca avea si curea cu centura aia cu spice
- muream de ciuda ca nu eram comandant de altceva, din aia cu snur albastru. Ce fain dadeau raportul la sfarsitul anului scolar! Noi, restul, stateam in soare si muream de cald
- adunam caini si pisici de pe strada, ma ocupam de ei o zi-doua, dupa aia ma plictiseam. Buna-mea chema o vecina sa innece puii de pisica si pe aia de catel ii dadea pe la cine apuca
- am inventat o inventie la elastic. La Sibiu ii zicea "sencal" (cu S de la sacal si A din ala cu caciula - tre' sa instalez dicriticele astea in romana ca nu se mai poate asa), la Alba "elastic". Ce mandra am fost cand in curtea scolii am vazut niste copii care executau "inventia lu' Ioana" - si acu' ma luminez cand imi aduc aminte!
- munca de convingere ca sa scoata mama sau bunica punctele de grasime din salam, ca daca nu, nu mancam senviciurile la scoala. Le preferam pe alea cu zacusa, magiun sau hecium-pecium
- uram parul meu ondulat si cat eram de inalta, cea mai girafa dintre fete, numai un baiat era mai mare decat mine. Ma iubeam tare cateodata cu baiatul ala, ne pupam pe ascuns.
- scriam declaratii de amor pe carti pe care le schimbam cu colegul din fata, cand ala inalt nu ma baga in seama (porcul). Nu mai stiu ce, da muream de curiozitate sa ajung la pagina unde a scris ceva.
- am zis o data ceva urat despre profa de engleza, diriga, si cineva m-a parat. Cred ca a fost colega mea de banca, ca numai cu ea imi faceam confidente, desi nu inteleg de ce sa ma parasca. A dracului copii. M-a amentintat (diriga) ca imi scade nota la purtare. Am crezut ca mor de rusine.
- am luat un 3 la atelier, ca nu am invatat normele de protectie a muncii

Mai sunt si altele, da' imi vin mai incet si mai incolo.

6 commentaires:

onebluebutterfly a dit…

Imi aduc aminte de tooooooot!! :)))
Atata numa ca eu nu am inventat nimic la elastic...nici macar miscarile alea care erau nu le puteam face bine...:(

Ioana a dit…

Ioi, nu pot sa cred, nici macar un element nou la clase?! F-un 11 sau 12 ceva...inseamna ca nu jucai cu luatea, nu? Creca nu ai fi putut participa la campionatul de scara, era treaba mult prea serioasa...

Anonyme a dit…

Ohoo, si eu cate as avea de spus... Eu chiar le aveam cu elasticul, de aia eram asa supla:)) si cand ma supara cineva, ii amenintam "te spun lui tata!" - tata era Dumnezeul meu protector, numai ii pronuntam numele si se facea gol in jurul meu:)))

Mi-e dor de un corn cu sana si de copiii copilariei mele...

Cris

Ioana a dit…

Cu elasticul era chiar fain, cu coarda mai putin, ca oboseam mai repede si picam des :)

Draga a dit…

si-ti mai aduc io ceva aminte: ca-ti placea sa ungi feliile de pita cu margarina/untul aferente perfect-perfect, din latura in latura a feliei, sau ma rog, din curba in curba a feliei de franzela...parc-o aud pe mimi: "lu' ioana asa-i place, sa fie unsa felia peste tot la fel"...;))ocazia fiind revolutia cind le faceam sandwich-uri soldatilor de la secu, mai stii? si acuma faci tot asa? de fapt ce te mai intreb, ca te vaz la mic-dejunu' de pe 12...

Ioana a dit…

Exact asa fac :) da asta ii o chestie pe care inca o fac, nu o intrat in muzeul lu' "used to". Si nici cartofii cu papara, ca inca is la meniu de cel putin doua ori pe saptmana :))

Cât câcat de timp liber fara retele sociale

Mi-am dat seama, nu cu uimire maxima, ci asa, moderata, ca nu am nevoie de facebook ca sa imi incep ziua, sa ma cac, sa imi pierd timpul in...