jeudi 6 janvier 2011

Starea de vorba

Dupa ce am impactat iar juma de apartament in masina ca sa schimbam ninsoarea de la Paree cu ploaia din Bretagne, dupa ce am facut cei 500 de kilometri corespunzatori, si dupa ce ne-am odihnit regulamentar fo 5 zile dupa care m-o luat durerea de cap, am constatat cu stupoare ca in jumatea de apartament situata acum in camera nu exista nici un fir de paracetamol.

M-am felicitat pentru rigoarea impactatului (te mai uiti la un amarat de paracetamol cand aveam cu mine unelte pretioase de machiat - 2 cutii, plus uscator de par plus inclusiv descretitor de podoaba capilara) si am pornit la farmacia satului, in 3 ianuarie la orele unsp'ce catre amiaza. Am luat pretiosul odor cu mine, in caruciorul respectiv, sa mai scoata nasul prin aerul proaspat de Atlantic, cu vagi accente de scoici si alge esuate, ceea ce nu prea gasesti la oras de exemplu. Intru si ma caut la buzunar de rabdare, constat ca sunt inarmata cu doza dubla, cate una in fiecare teaca. In fata mea 4 persoane. Dupa 2 minute in spatele meu 3 persoane. Un nene de cel mult treij' de kile imbracat asezat in unicul scaun de acolo. Miros de alifii promotionale, siropuri de tuse, uleiuri esentiale scoase la testat, toate raspandite intr-o intensa duhneala de mahoarca, venind dinspre musiu' cela de pe scaun. Atmosfera propice discutiilor deci, care se si desfasoara de altfel, cu o usurinta care ma inspaimanta un pic, caci eu nu aveam pregatita alta replica decat urari de anul nou si o cutie de paracetamol va rog multumesc.

- 59,60 de euro va rog, multumesc (fuga in spate) uite, aveti aici si un calendar pe 2011
- Multumesc frumos, ce draaaaagut...imi pare rau sa va inoportunez dar ati mai putea sa imi dati unul pentru mama, scris mai mare daca se poate
- Dar bineinteles (fuga 2 in spate), acesta e singurul model ramas, sper ca merge!
- Merge, merge, e cam mic scris, dar o sa ii spun sa isi puna ochelarii hahaha! Priviri complice catre restul clientilor, zambete de la cunoscuti, incurajari de la cea din spatele meu, eu il sterg de muci pe tanar. Multumesc inca o data si an nou fericit!
- La fel si dumneavoastra, o dupa amiaza placuta la toata familia, transmiteti urarile mele mamei!
blablabla

Nenea cu reteta:
- Vai, aveti o rinofaringita nu? V-a dat antibiotice, inseamna ca e destul de grav, va doare gatul, nu?
- Da, cred, nu stiu exact, ma doare si tusesc
- Sa stiti ca e sezonul, nu sunteti primul, sa faceti si inhalatii, trece mai repede, aveti grija la frig, sa va puneti bine fularul la gat!
- Multumesc.
- Va notez pe cutii modul in care trebuie sa le luati: Spune pe litere in timp ce scrie pe cutii ce scrie deja pe reteta care ramane la nenea respectiv. Uitati exact asa scrie si pe reteta (!!) sa incepeti sa luati chiar acum cand ajungeti acasa si (vai, nu calendar!!) uitati un calendar si pentru dumneavoastra pentru 2011! (asta arata ca si cand ar putea citi litere mai mici de 20, hai ia-l si du-te, te rooog)
- Multumesc (ufffff!), dragut din partea dumneavoastra, multumesc frumos, la revedere!
blablabla

Tanti fara reteta:
- As dori un sirop de tuse, seaca, pentru fata lui Madam X, o cunoasteti, nu? Tuseste de 2 zile si madam mama e ingrijorata (incepe sa ma doara spatele, ma uit la usuraticul de pe scaun, nu da seamna ca ar vrea sa se miste, frumos din partea lui)
- Deci dureaza de 2 zile...a vazut un doctor?
- A, nu, nu e foarte grav, sa ia siropul mai intai, dupa aia se duce la musiu Y daca nu trece.
- Cam cate kilograme are?
- Imi pare rau, dar nu stiu detaliile astea, are 12 ani e lui Madam X de langa posta.
- O cunosc pe Madam X bineinteles, dar nu imi aduc aminte de fata ei...e aproape la fel de inalta ca mine, nu?
- Ar fi bine sa stiti cate kilograme are, e important pentru dozajul siropului (dilema asta TREBUIE rezolvata la farmacie in cel putin 10 minute de catre 2 persoane care nu o cunosc asa de bine pe fata aia). Va dau Z, va scriu dozajul pe cutie, in functie de greutate (spune pe litere fiecare cuvant in timp ce scrie) si uitati si (nuuu caleeeeendaaaaar!) niste esantioane (uffff) de crema si gel de baie, asa puteti descoperi noua gama pe care o avem de anul acesta.
- Multumesc frumos!
blablabla

Usuraticul:
Povesteste ceva cu farmacista in barba, tine la confidentialitatea client-vanzator de medicamente, imi ciulesc urechile si aud ca nu ii mai stau dintii in gura de cand nu stiu ce si ii trebuie exact gelul asta cu al carui tub gol a venit direct de acasa. Tuseste ca sa ma indepartez, nu o fac, trece la un volum normal pentru restul cererii.
- Si niste nu stiu ce ca sa ma las de fumat, exact modelul asta care asa si pe dincolo, stiti numai asta merge.
- Vai dar modelul asta (sa nu zici ca nu mai este!) nu mai este, vai blablabla
- Blablabla...blabla, multumesc, cu placere
-...blabla?
-Blablabla (calendar?) o dupa amiaza placuta
- ...blabla! blablabla (mi se ruuuupe spatele)

Imi vine randul. Sare cu gura tanti de un metru zece si opj de ani din spatele meu
- Buna ziua (pe un ton de repros maxim tradus de mine ca "iar am venit, a nush cata oara azi, ceva nu e in regula, nu imi place sa vin de nush cate ori, ar fi cazul sa va mobilizati"). Nu indraznesc sa o intrerup, are si un caine in poseta. Pe un ton sec: am venit dupa siropul lui Madam W, ha, asteapta de azi dimineata, ha (in "ha"ul ala recunosc lucruri grave, inabusite de dragul pastrarii unor relatii sociale decente).
Farmacista se fastaceste toata, ii aduce siropul: va dau si reteta inapoi.
- Poftim?
- Reteta de la doctor, e aici cu siropul! pe un ton cu trei sferturi de octava mai sus decat normal
- Daaaa? Multumesc (la fel de sec). Si, ati vazut ca are asigurare complementara, no?
- Vai, nu m-am uitat (nu te uitaaaaaa, te rooooog), dar o sa rezolvam cand trece ea dupa-masa!
- Mda, cum doriti, dar sa stiti ca are, ha, puteti sa va uitati (nu, draga, nu se uita, intelege, pleaca, plimba poseta!)

Imi vine randul, iau paracetamolul si plec. Fara calendar, fara dozaj scris pe cutie si repetat litera cu litera. Durata socializarii la farmacie: dooj de minute in cap. La intoarcere unchiul consortului imi confirma ca farmacia e sezatoarea satului, mai ceva ca tutungeria, si inca acu e bine, ca vara e si mai multa lume, toti trec sa dea buna ziua farmacistei, deosebit de amabile si saritoare. Traiasca politetea hexagonala.

Aucun commentaire:

Cât câcat de timp liber fara retele sociale

Mi-am dat seama, nu cu uimire maxima, ci asa, moderata, ca nu am nevoie de facebook ca sa imi incep ziua, sa ma cac, sa imi pierd timpul in...