jeudi 13 décembre 2012

Iarna in Franta

In ceea ce priveste cacatul de caini de pe troutuare: cum inca nu-i iarna-iarna, mai sunt ceva frunze galbene, amintiri de pe cand era toamna-toamna, vreme pe cand, fata la mama fiind, umblam prin ele ca fosneau asa de fain, si ni le aruncam in cap, si faceam tot felul de castele si tuneluri in ele. Regula de aur in faimosul oras al luminilor: pas de balet pe trotuare, piruete gratioase, orice pas de dans face afacerea, numai sa nu calci in frunze. Apropitarii faimosilor catei de apartament cu buda in strada lasa frunzele sa acopere in mod natural si biodegradabil excrementele gingasilor canini. Le regasesti cu placere in casa, cam o data la doua zile, cand te dor bataturile si nu ai chef special de piruete printre frunze.

In ceea ce priveste moda strada-iarna, vine vremea balerinilor fara sosete, a conversilor de panza-panza, a fularelor de o tona cu vizor pentru o juma de ochi. Salele gagicilor sunt la fel de goale ca si in anii trecuti. Paltoanele sunt marfa rara, de aia probabil dintr-unul de un metru doojsiceva se fac trei geci de cate dooj de centi, ca intra mult la tiv. Asta o data cu prima zapada si cu primele temperaturi negative, ca pana la momentul respectiv purtau cizme din ale gen trunchi de copac, caciuli si manusi.

Despre subiectul zapada (urasc zapada, frigul, iarna): o cazut primii floci albi zilele trecute, si s-or intins ca un cacat alb pe masini, ca pe strada si trotuare arata ca un cacat maroniu, fleoscait, rece si ud. Cand ma scol eu cu ochii impaienjeniti la ore imposibile, sapte gen, vecinii de peste drum isi scosesera cei trei plozi pe balcon, in pijama, sa vada flocii respectivi de pe masini.

Incepe perioada straturilor-straturi: strimfi, sosete, maieu, helanca, pulover, pantaloni/fuste, cizme, fular, gluga sau caciula. Adaug 5 minute la sculatul de dimineata ca sa le pun pe toate pe mine, plus timp adecvat alocat injuraturilor de sexi mama ce sunt in incotosmaneala aia. Seara, inainte sa adorm pe canapea, ma mut in camera sa practic ritualul la fel de sexi al descotosmanelii care este mama ei de viata cu iarna ei cu tot. 

Victor aduce virusi de la scoala cu generozitate: el tuseste doua trei zile, una sta acasa cu febra, io ma duc la scoala ca magaru fara voce, cu dureri de spate, de gat, de maini, de dejte, de cap, de ochi, cu tuse, cu muci, cu 5 pachete de servetele in geanta si altele in fiecare buzunar cam doua saptamani dupa. 

Autobuzul care ma urca ceva din panta (nu cea mai penibila, dar cea mai lunga) vine ca un cacat de melc de repede; era unu' la opt si trei, cand ajung la opt fara cinci in statie e anuntat in cate opspce minute, si o iau pe jos, pe vant, ploaie, zapada, alunecus, cu maduva transformata temporar in turture de gheata. De doua saptamani urc pe jos, cobor pe jos. Tre' sa schimb umbrela, ca asta mi-o intors-o pe dos de cateva ori, nu mai stau oable spitele, ma picura-n gluga. 

Care ma, ii place iarna, ca io-l manc?!


5 commentaires:

blo a dit…

mie nu! :)) si pe mine ma enerveaza frigul si cele enspe straturi de haine.
simt ca ingheata si ovarele in mine, si tipele pe aici umbla in fuste scurte, d-alea subtiri, de vara, cu ciorapi. nu legginsi mai grosi, nu termo-strampi, ci pur si simplu ciorapi.
si pe aici vad pustanii si pustoaicele in tenisi la minus 10 grade, fara fulare si cu gecile desfacute.
ma abtin cu greu in fiecare zi sa nu-i intreb daca mamelele lor stiu ca au iesit asa din casa.

Ioana a dit…

zilele trecute cand a nins, caloriferele din clasa erau pline de conversi si balerini pusi la uscat; si eu ma gandeam la ca or zice parintii cand iasa din casa semidezbracati si afara ninge, probabil ca nimic, asa o fi iesind si ei:)

O femeie a dit…

si mie imi place dar sa fie in weekend. Cand tre sa fug dupa autobuz si pe jos e gheatza...cam nasol.
Noi nu fol. helanca, maieu, hainele iarna sunt identice ca vara belgiana, doar ca pantalonii sunt de trening flausat, apar sosetele - si chiar mai groase, adidasii din vara sunt inlocuiti de ghetele model asemanator doar mai inalte. Geaca e tot geaca, vara de folie de ploaie, iarna e una cu vatelina, in plus fiind doar bluza polar peste tricou. Deci nu e mare efortul.

PS: dupa jumatate de an belgian, am renuntat la umbrele(din motive de vant). Am geaca cu gluga constant la mine, si vara si iarna, din Dechatlon. Vara e o folie ce se impacheteaza intr-un buzunar.

O femeie a dit…

cu virusii, eu primii cadou gastro-enterocolita. Cam nasoala noaptea pe buda, cu ligheanul verde in brate ;)

Ioana a dit…

din aia inca nu am avut, numa' muci din plin:)

Cât câcat de timp liber fara retele sociale

Mi-am dat seama, nu cu uimire maxima, ci asa, moderata, ca nu am nevoie de facebook ca sa imi incep ziua, sa ma cac, sa imi pierd timpul in...