dimanche 1 décembre 2013

Gaura dintre generatii. Skype.

I-am dat mamei ex-laptopul meu, nu foarte vechi, destul cat sa il foloseasca motanul drept incalzitor de fese si ea sa ne sune pe Skype. O invata sor-mea ce sa faca, ca eu am incercat cand era inca la noi, si s-o suparat ca m-am enervat cand i-am zis sa sune de pe butonul verde cu un video, ca nu i-am explicat ca tre' sa puna cursorul de la mouse pe el si sa faca clic. "Ce-mi zici sa sun, de unde sa stiu eu cum sa fac?". Promit ca cu elevii la scoala am mult mai multa rabdare si explicatii mai detaliate.   
 
Pana acum a reusit si singura, o data de doua ori, de cand a plecat sor-mea, azi nu mai mere. Dialogul urmator e inspirat din replici reale. Eram la telefonul normal pe cand ea incerca sa sune cu video. Sau sa se deconecteze:
- Apasa pe butonul ala cu video, ca nu te vad.
- Pai nu pot sa apas, uite apas de nu stiu cate ori si nu se deblocheaza.
- Ii barat cumva?
- Da.
- Da clic pe el...aaaa...pune cursorul de la mouse pe el si da clic de doua ori, repede, una dupa alta
- Da, draga, asa fac, nu te mai enerva, uite dau de doua ori, nu se debareaza.
- Incearca sa te deconectezi de la Skype si sa te conectezi iar.
- Pai nu mai stiu mailul.
- Ce scrie deasupra la parola, cand ai scris parola?
- blablabla
- Pai ala e mailul, cu gmail la sfarsit, ii zice  "utilizator"
- Na, bine, ma deconectez.
.
.
.
.
.
- Te-ai reconectat?
- Nu m-am reconectat, draga (tonul urca amenintator), ca nu m-am deconectat, ca uite a aparut iar butonul cu video si tot barat e.
- Pai inchide cacatu' ala de Skype de tot si scrie iar mailul si parola.
- Nu mai vorbi asa urat, uite ca tot dau clic pe "suna cu video" si ii tot barat.
- INCHIDE SKYPE ala de TOT.
- L-am inchis.
- Deschide-l si scrie iar utilizatorul si parola.
- Care-i utilizatorul, ala de dinainte?
- ...*musc limba* Da.
- Nu pot sa il scriu ca apare direct "suna cu video".
- Inseamna ca nu te-ai deconectat, inchide ca te sun eu...apasa pe butonul cu video.
- Apas, draga, dar e tot barat si nu se debareaza. Suni?
- Daaaa...merge?
- Nu. Las' ca vine Dorina cu Alex in seara asta si ii zic sa-mi mai arate o data, ca vreau sa imi fac si cont de facebook, dar nu mai stiu mailul.
- Pai mailul ii ala pe care il scrii pe Skype, cu @gmail.com la sfarsit.
- Esti sigura?
- ...na, cum ii vremea / motanul / vecinii?
- Nimic nou, las' ca vorbim deseara cand vine Alex.
- Las. Pe diseara atunci, pa.

6 commentaires:

Catzaua a dit…

Recomand instalare de program remote log in (logmein.something...) pe calculatorul doamnei mamei dumnitale. Și eu fac zâmbre cu a mea la telefon și cel mai simplu e să o bag în call pe remote sau măcar să mă sun din contul ei. Evită toooone de nervi 😁

Dan a dit…

Si a venit Alex?
Se întâmpla si la mai tineri...

Ioana a dit…

@Catzaua: eu is la telefon fix cu ea cand se intampla logatul la Skype, macar o aud :) o s aincerc si chestia aia la distanta, nush cat functioneaza intre franta si romania, da' na, nu strica sa verific, mai ales, ca auz', Facebook...:)

Ioana a dit…

@Dan: o venit, s-o plecat Alex, dar, culmea, dupa aia am reusit sa ne vedem :) nu stie ce o facut de nu o reusit prima data si acum o reusit, normal :) poate spiritul lui Alex...

Catzaua a dit…

Daca merge intre Londra si Suseni, Mures - Romania, tre' sa meargă si la voi. Cu Facebook-ul eheeee.... Maica-mea e campioana de-acu. Mai singura, mai ajutata de catre fiicele vecinilor din fata si din spate, mai pe remote. Domnie feri sa nu-si poata posta porodicile cat statul de om din gradina sau florile de la capătul casei :D Spor si bafta, daca vrei iti trimit linkul exact de la asta de-l folosim noi. Just let me know. ;)

Ioana a dit…

@Catzaua: mersi de oferta :) de atunci am mai vb de doua ori, si ne-a iesit, cu vazut cu tot, probabil ca chiar era ceva in neregula cu butonul ala, da trimite si linkul, ca nu se stie niciodata. maica-ta pare mult mai avansata intr-ale postatului, mama face poze cu aparatul si cand vine la noi tre' sa i le descarc eu si sa i le pun pe comp:)

Cât câcat de timp liber fara retele sociale

Mi-am dat seama, nu cu uimire maxima, ci asa, moderata, ca nu am nevoie de facebook ca sa imi incep ziua, sa ma cac, sa imi pierd timpul in...