lundi 26 avril 2010

Jurnalul de la ora 5 (varianta franceza)

...care e la ora 13, ca sa nu fie confuzii, pe France 2, de exemplu. Exemplu de stiri (locale), pe care ma abtin sa le comentez, las in grija voastra o eventuala 'furtuna prin creiere', si sa gasiti diferentele (ni' nu zic cate sunt, dar sunt sigura ca fiecare o sa vada cel putin o sumedenie).
Sa nu ne intelegem gresit, nu vreau sa fac apologia nici unei tari in particular, citirea diferentelor/asemanatorilor o intentionez cu titlu de pura informare, care sa poata da nastere (eventual) la discutii/meditatii constructive, si care, de preferinta, sa nu se termine cu generalitati stanjenitoare.
Sa revin la structura stirilor, pe care nu le-am prins chiar de la inceput, dar se va vedea destul de limpede intentia lor:
- reportaj de la sarbatoarea sparanghelului, un sat in Bordeaux: mare adunatura mare, in jurul blidelor cu produse culinare (supe, creme, sosuri) sau al tarabelor pline cu legaturi de sparanghel, verde sau alb, oamenii pareau tare interesati de oferta, in mijlocul satului se puteau vedea mese intinse, atmosfera de nunta, calm, dolce far' niente (cu exceptia degustarii sparanghelului, bine inteles)
- reportaj de la piata de flori (am uitat in care departament) - foarte mare oferta, de toate felurile, de la boboci pana la ghivece si buchete care de care mai aratoase. Oamenii relaxati, se plimbau printre tarabe, admirau, comentau cu placere evenimentul.
- reportaj despre 'glicine' (n-am rabdare sa caut echivalentul romanesc, mi-i frica sa nu imi plece inspiratia): au inflorit, atarna peste tot, oameni relaxati, aratau ca si cand ar fi in deplinatatea facultatilor mentale, le admirau, si se intristau la aflarea vestii ca peste cateva zile copacii cu mai-nainte mentionatele flori vor ramane goi...
- reportaj despre premii in teatru (nu foarte atenta la detalii), actorii aratau multumiti, fericiti, reporterul ii felicita
- reportaj 'sa descoperim o noua regiune a tarii': reporterul si-a dus camera si echipa in Refuge d'Archiane, un 'satuc' de fo' paisp'ce suflete, cocotat pe niste stanci pe undeva, mirific, domnul intervievat avea grija de bisericuta satului, era calm, relaxat, si mai facea si ghid pentru turisti, calmi, relaxati, multumiti, strabatand stradutele calare pe magari
In inchidere, prezentatorul il felicita pe unul dintre colegii lui, care tocmai a devenit tatic.
Hm, ma intrebam si eu, ca voi poate, ca unde o putea fi 'schepsisul', sau ma rog, poanta...dar nu a durat mult, si inca sub influenta florilor, sparanghelului, teatrului, imi iau piticul si ma duc in parc sa imi termin linistita cartea.

3 commentaires:

Anonyme a dit…

Glicine le zice si la noi... Au inceput si p-aci sa infloreasca si n-o sa dureze mult, dar o sa fie frumos.

Eu nu ma uit la tv :) deci te cred pe cuvant.

Ioana a dit…

Mie imi place sa imi 'spal creierul' din cand in cand cu stirile, is optimisti ei asa de felul lor si se ia si la mine.

Unknown a dit…

Ferit de intemperii,
Graul de toamna
Receptionat la timp -
Este asigurat ...
Perfect.

Oile placide
S-au asternut la iernat
Privesc nutretul cu multa pofta
Din care vor consuma
Iarna intreaga,
Perfect.

Oh,
Totul e minunat,
Oh,
Minunat.

http://www.trilulilu.ro/adygry/7a69073ba57bb7

Cât câcat de timp liber fara retele sociale

Mi-am dat seama, nu cu uimire maxima, ci asa, moderata, ca nu am nevoie de facebook ca sa imi incep ziua, sa ma cac, sa imi pierd timpul in...