mercredi 4 janvier 2012

Apoliticoasa de mine

Zice Dollo ca nu-i bine cand oamenii nu-s interesati de politica, si ca nu-s destul de informati, si ca nici nu prea fac multe ca sa se informeze, cu toate ca e viata lor de zi cu zi care depinde de ce decizii se iau "acolo sus".

De ce nu sunt eu interesata de politica (sau ma rog, doar vag interesata):
1. Cuvantul asta ma sperie: pentru mine e ca o plasa de sfori si ate dezlanate care-mi atarna desupra capului si nu am competentele necesare sa vad exact un model clar, o chestie care sa imi creeze un moment "evrika, am inteles macar 10% din ce-i acolo".

2. Politica parca insemna la origini ceva cu organizarea vietii in oras: banuiesc ca pe vremea lui Aristotel un oras nu avea dooj de milioane de oameni, e mai usor sa vezi cum ar functiona politica la scara mai redusa.

3. Fiecare tara cu politica ei, si peste toti mai vine si UE cu directive si nu mai stiu ce, se aduna si mai multe necunoscute peste marea de ciudatenii si chinezarii care e politica in general.

4. Din cativa in cativa ani ne cheama la vot, ca suntem o democratie, puterea e in mainile noastre, vorbesc catindatii cu cetatenii de parca ar fi la mila lor, si dupa ce-s alesi, se transforma in niste chestii pe care le vezi doar pe la televizor, si nu se prea coboara ei sa vorbeasca cu cetateanul in afara celor o data la 4 sau 5 ani. Ei sunt in serviciul meu, eu ii platesc cu impozitele mele, ce naiba nu le mai ajungi nici cu prajina la nas? Pai astia si oamenii "politici"? Daca mi-ar face un prieten asa ceva, nu as mai vorbi cu el ad vita aeternam.

5. Texte, subtexte, pretexte, interpretari, reinterpretari, cifre exacte care se schimba tot timpul, circ ridicol etc

6. As vrea sa vad si eu un program al vreunui candidat, punct cu punct (macar 10), si cum vrea sa-l realizeze, care sunt dificultatile pe care le anticipa si cum se gandeste sa le depaseasca. Si dupa aia un "comitet" independant care sa analizeze fezabilitatea proiectului, si dupa aia cetateanul sa aleaga pe ala cu proiectul poate nu cel mai superb, dar cel mai realist in conditiile date. In loc de asta, vad afise cu mutre zambitoare, si indemnuri la stampilat cutarica sau cutarescu. Asta nu-i politica, ii bataie de joc.

6a. Daca eu "semnez" prin votul meu contractul cu X sau Y, cum pot fi sigura ca X sau Y se tine de cuvant si indeplineste partea lui de contract? Ce i se intampla daca nu o indeplineste? Un cacat.

De aia politica asa cum e azi ma scarbeste in primul rand, desi sunt constienta ca asa scarboasa cum e imi influenteaza viata. O sa ma apuc sa ma informez mai bine, desi din cate vad eu, visul politicienilor e sa tine omul la lucru cat mai mult timp, sa nu aiba chef decat sa vegeteze dupa aia, si sa ii incaseze impozitele. Si din 4 in 4 ani sa il puna sa stampileze cate ceva.

2 commentaires:

dollo a dit…

La mulți ani, apoliticoaso! :P

Ioana a dit…

La multi si faini, politicoaso:)

Cât câcat de timp liber fara retele sociale

Mi-am dat seama, nu cu uimire maxima, ci asa, moderata, ca nu am nevoie de facebook ca sa imi incep ziua, sa ma cac, sa imi pierd timpul in...