mercredi 17 août 2011

Cine vorbeste si face ca trenul (?)

Carevasazica Victoriosul a inceput sa-si dezlege limba, in franceza sau romana sau limba lui personala. Mostre lingvistice din bagajul lui de bilingv de mai doi ani:
- mama, dada (tata), Tedy, Chichi = soarece, ariciul de plus, strutul de plus, girafa de plus)
- mamou (bunica), papy (bunicu'), mami (bunica recte mama mea)
- paiu = iaurt cu pai
- apa = apa, suc, ploaie, iaurt de baut din sticla mica de plastic fara pai
- baba = banana
- vavava = masina, masina de spalat rufe / vase, orice fel de masinarie care face zgomot
- nana = nenea, tati = tanti
- tststs = trenul
- caillou = piatra (il pronunta ca la carte)
- bêtise = prostie (misto pronuntia, orice francez ar fi mandru de el)
- pa + ovoar = au revoir
- aio = telefon
- mo = mar
- popù = papuc
- dedis, cu varianta didis = desene animate
- bibis = biberon
- pitzi = pisica
- co = elicopter si avion
- pin pon = salvare, masina de politie, orice masina care face "nino nino" ca a apucat bunica franceza sa ii spuna ca sirenele fac "pin pon" si "nino nino" nu mai prinde, oricat as incerca.
- do = doi (intelege ce-i aia "doi", deja incepe sa abstractizeze, fain)
- ai (cu accent pe "i") = caine. Cainele face "aiaiai" nu hamham nici woufwouf
- nani nani dodo dodo = somn plus perna cu care doarme si mai nou, mananca. Ieri nu a vrut sa manance ghiveci decat cu "naninani" in cap, cu Tedy, Chichi si vreo 5 cailloux pe masa
- aaadis (cu accent pe DIS) = termen-umbrela, care inseamna in functie de context: carte, desen, a desena plus cand nu stie sa zica ceva zice "aaadis" si dupa aia urla ca nu inteleg ce vrea.

Cand mergem cu tramvaiul zice "pa" si "ovoar" la toti cei care coboara, cand arunc scutecul la gunoi zice "pa caca", cand scot lampa de noapte din priza (ii o pisica de la Ikea) zice "pa pitzi" - da, ii foarte politicos, sa vedem cat il tine. Nu zice "merci" inca.

Activitatea preferata la "bibis" era uitatul la "didis", dar ieri m-a luat asa cu inspiratie cand am auzit ca nepotul londonez face "trainspotting" si am zis hai sa ii arat poze de trenuri pe google. Ne-am uitat la ele cam o ora, ca mi-a venit ideea geniala sa ii arat si poze de elicoptere si avioane, sa nu mai fie toate "co". Ideea si mai mega geniala a fost cand am dat de pe "pictures" pe "videos" si eram la sectia "trains". Beeeeeei, nebunie totala, is niste filmulete facute la bariere sau in gari de trenuri de toate felurile care trec fluierand, de tuneluri, de sine. Deja are doua preferate, numai la alea vrea sa se uite, deja le-a vazut de cel putin cinci ori de ieri seara. Nu, nu ii fixist deloc. Ma trage de mana si tsasaie "tststs" si ma duce la comp. Azi dimineata mi-a pus si mie scaun langa al lui, ca sa ii explic filmele, ca am prostul obicei sa ii povestesc ce se intampla (uite trenul, ioooi, doua?, uuui sineleee si tuneeelul, ui trenul, oaaaaa) ca bag sama ca apreciaza profund literaturitatea textelor mele.

Macar nu vrea machiaje, hello kitty, funditze in par si toate nuantele de roz cu sclipici si diamante...

2 commentaires:

Anonyme a dit…

:) tare dulce victorolul :)
pumpkina cand era mica de tot, statea in carut si cand intram cu ea in magazine, spunea: "cuzati, melsii" ca sa faca lumea loc sa trecem :))
nu-i asa rau sa cumperi chestii in toate nuantele de roz, problema apare cand incepe sa vrea sclipici pe orice, si nu intelege ce-i aia pitzipoanca de mall :))

Ioana a dit…

al meu da cu "ovoar" peste tot si daca nu ii raspund oamenii se supara :) azi a trebuit sa ma intorc din lift sa zica "ovoar" la vecini...

las ca pana creste rozosina trece moda cu molurile, poate si moda cu roz peste tot:)

Cât câcat de timp liber fara retele sociale

Mi-am dat seama, nu cu uimire maxima, ci asa, moderata, ca nu am nevoie de facebook ca sa imi incep ziua, sa ma cac, sa imi pierd timpul in...